Jan van de Ven van de 4Vennekeshoeve in Oirschot besteedt de laatste jaren steeds meer aandacht aan de kwaliteit van ruwvoer. “Goed ruwvoer draagt bij aan het gezond houden van geiten en het maakt een goede melkproductie met minder krachtvoer mogelijk. Daarmee houd je de kostprijs in de hand.” De 1.600 geiten van de 4Vennekeshoeve produceerden over 2023 gemiddeld circa 1.200 kg melk bij een krachtvoerverbruik van slechts 46 kg per 100 kg melk. En dat bij volop duurmelken.
Van de Ven is enthousiast over de aandacht die Voergroep Zuid samen met Groeikracht aan het verbeteren van de productie van goed ruwvoer geeft. “De afgelopen jaren heb ik diverse adviezen van Groeikracht toegepast. Dat heeft ons zeker geholpen om de ruwvoerkwaliteit verder te verbeteren. Ik pas nu bijvoorbeeld vrijwel altijd een inkuilmiddel toe. Zeker in de toplaag. Dat geeft een snellere en betere conservering en gaat broei tegen. Een soort risicopremie die zichzelf terugbetaald in de vorm van een betere voerkwaliteit. Ook ben ik veel kritischer geworden op het juiste oogstmoment. Het streven is om iedere vier weken te maaien, een droge stof percentage van circa 45% te behalen met 170 RE bij het gras en bij de snijmais circa 36% droge stof. Dat zorgt voor een betere verteerbaarheid van de gras- of maïskuil.”
De basis van een goede graskuil is volgens Van de Ven een vlak perceel met een goede graszode, geen molshopen of rijsporen, een juiste bemesting, het perfecte oogstmoment en een goede afstelling van alle oogstmachines. Alleen dan maak je een topproduct en voorkom je dat er bijvoorbeeld zand in de kuil terecht komt. Zand gaat ten kosten van de smakelijkheid en vergroot het risico op Listeria. Als de loonwerker het gras bijeen heeft gereden en de kuil heeft aangereden, dan gaat Jan zelf nog eens aan de slag om de toplaag extra goed vast te rijden. Daarna nieuw plastic en een extra laag gebruikt plastic met beschermnet erover en 10-15 cm zand erop. Meestal rijdt van de Ven daarna het zand ook nog aan, ook de laatste lucht moet eruit. Van de Ven: “Bespaar niet op plastic of inkuilmiddelen, dan doe je jouw geiten tekort. Een optimale conservering is cruciaal om een topproduct te maken. Lukt dat, dan kun je lekker melken tegen een scherpe kostprijs.”